DESCARREGAR LA MOCIÓ (format Word)
MOCIÓ DE SUPORT A LA DECLARACIÓ DE PRADA EN DEFENSA DEL CATALÀ
En els últims anys les dades sobre el català, mostren un retrocés en el seu ús i coneixement. Davant aquestes dades preocupants, les administracions públiques i tota la societat, hem de fer tot allò possible per millorar l’ús i la presencia del català a la nostra societat. Tenim l’obligació de posar un èmfasi especial en millorar i impulsar la vitalitat de la llengua catalana i en evitar-ne el seu retrocés en l’ús social.
El català és una eina de cohesió social, d'identitat i cultura que hem de preservar, protegir i potenciar. És essencial que transmetem la nostra llengua a les generacions futures i que la fem visible en tots els àmbits, incloent-hi els nous canals digitals. La llengua catalana és patrimoni de tothom i cal que sigui un element integrador.
Tal com diu l’article 6 de l’Estatut, “el català és la llengua pròpia de Catalunya” i “Com a tal, el català és la llengua d'ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, i és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.”
Com diu la declaració de Prada “En els darrers anys, diferents indicadors mostren que la situació de la llengua catalana és d’emergència lingüística. Actualment, amb només el 32 % de parlants habituals, l’ús social del català s’ha reduït a tots els territoris del domini lingüístic. Per superar la minorització de la llengua, a part de la tasca que han de fer les diferents administracions (locals, nacionals, estatals i europees), de la qual no es poden desentendre de cap manera, són fonamentals els comportaments quotidians de tothom -persones individuals i entitats o col·lectius- per tal d’evitar una societat fragmentada, segregada i amb desigualtat d’oportunitats.”
Per tant, els ajuntaments i ens locals, tenim l’obligació de fomentar el català com a llengua de forma preferent. Cal que des del mon local de Catalunya liderem i impulsem l’ús i la vitalitat del català en el dia a dia dels nostres municipis i especialment de tots els nostres ciutadans.
El català, ha estat i és una llengua perseguida i minoritzada. I ha sobreviscut, justament perquè ha estat i és una llengua utilitzada per la gent. La millor forma de defensar una llegua és fer-la servir. Però com hem dit, en els darrers anys diferents indicadors mostren que la situació de la llengua catalana és d’alerta lingüística, i que es troba en una situació de vulnerabilitat. Aquest situació, exigeix accions immediates per a la preservació, defensa, promoció i, sobretot, ús normalitzat en tots els àmbits de la vida pública i privada.
Hem de ser conscients que la globalització, l’homogeneïtzació de la comunicació per xarxes socials... i especialment no tenir un estat propi que defensi la llengua del propi estat, incrementen les dificultats de l’ús social del català. Fet que posa de relleu que el paper de defensa i impuls de la llengua per part de les administracions, també les locals, és essencial pel present i futur del català.
La llengua catalana, és l’element més important de la nostra identitat cultural i nacional, per això cal defensar-la, i defensar el català és defensar el nostre model de societat. Si perdem el català no només es perd una llengua, es perd una nació, una cultura, una forma de ser.
El passat dijous 22 d’agost es va signar a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, la “Declaració de Prada”, un document que representa un crit d’alerta necessari davant la preocupant situació del català. Aquesta declaració, signada per destacades personalitats del món cultural, acadèmic i polític dels Països Catalans, posa de relleu la necessitat urgent de prendre mesures efectives per revertir la tendència regressiva en l’ús de la nostra llengua.
En aquest sentit, la “Declaració de Prada” proposa un seguit d’accions per garantir la pervivència i el desenvolupament del català, entre les quals es troben la defensa dels drets lingüístics, la promoció del català en l’àmbit educatiu, la protecció del català en l’àmbit digital, i la coordinació d’accions entre les diferents institucions i territoris dels Països Catalans.
L’ajuntament de.... considerem que aquests accions i compromisos són necessaris per millorar l’ús i preservar la llengua del nostre país.
És per tot això que el grup municipal ......... proposa els següents:
ACORDS
Primer.- Manifestar el suport explícit de ........... a la “Declaració de Prada” , a les accions i compromisos que s’hi proposen per revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana: parlar en català amb tothom, consumir i gaudir de cultura i entreteniment en llengua catalana, ser agents actius en la creació i transmissió de consciència lingüística, col·laborar amb entitats de defensa de la llengua, o enfortir les xarxes veïnals locals perquè incorporin el català com a llengua de comunicació, entre d’altres accions que es poden trobar a la pàgina web declaraciodeprada.cat.
Segon.- Instar el Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya, i les altres institucions competents a aplicar amb fermesa les mesures proposades en la “Declaració de Prada”, especialment aquelles relacionades amb la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans, la protecció del català en l’àmbit digital, la promoció del català en l’educació i l’ús habitual de la llengua.
Tercer.- Continuar i intensificar l’ús del català en tots els àmbits d’actuació municipal, i incrementant la promoció del català al nostra municipi, de forma transversal, reforçant les polítiques de promoció lingüística en l’àmbit local i col·laborant amb entitats i institucions per fomentar la llengua catalana al nostre municipi.
Quart.- Donar trasllat d’aquests acords a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als Ajuntaments de la comarca, a la Universitat Catalana d’Estiu, a la Plataforma per la llengua i a l’ACM i la FMC.
Adreces on enviar la moció
Parlament de Catalunya
Parc de la Ciutadella, s/n
08003 Barcelona
Generalitat de Catalunya
Plaça Sant Jaume, 4
Palau de la Generalitat
08002 Barcelona
Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
C/ València, 231 6a planta
08007 Barcelona
Federació de Municipis de Catalunya (FMC)
Via Laietana, 33, 6è 1a
08003 Barcelona